Ψωνίζοντας παπούτσια με τα παιδιά σας…
- Κάσσα Όλγα
- 27 Ιουν 2019
- διαβάστηκε 6 λεπτά
Έγινε ενημέρωση: 25 Ιουν 2020

Για τους περισσότερους γονείς το να πάνε μαζί με τα παιδιά τους στα καταστήματα όταν είναι μικρά σε ηλικία προκειμένου να τους πάρουν καινούργια υποδήματα, αποτελεί συνήθως μία αρκετά κουραστική διαδικασία. Η αλήθεια είναι ότι η συμπεριφορά των περισσότερων παιδιών όσων αφορά τα ψώνια είναι πάνω κάτω η ίδια... Κουράζονται εύκολα, βαριούνται και γκρινιάζουν όταν πρέπει να κάνουν κάτι στο οποίο δε βρίσκουν κανένα ενδιαφέρον, ζητάνε πολλά πράγματα γιατί τους <<χτυπάνε>> πολλά στο μάτι και έχουν γενικά υπερκινητική συμπεριφορά. Αυτοί είναι και οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι γονείς αποφεύγουν να παίρνουν τα παιδιά μαζί τους για ψώνια, εκτός και αν αυτό είναι αναπόφευκτο όπως στην περίπτωση των παπουτσιών, όπου κρίνεται απαραίτητο να αγοράσουν κάτι που να ταιριάζει στη μορφολογία και την ανατομία των ποδιών τους.
Το άρθρο αυτό αποφασίσαμε να το συντάξουμε και να το αναρτήσουμε όχι τόσο για να εστιάσουμε στις δυσκολίες, όσο για να εμπνεύσουμε τους γονείς με μία σειρά επικοινωνιακών τεχνικών , προκειμένου να πηγαίνουν στα καταστήματα με τους μικρούς μας φίλους και να μετατρέπουν τη διαδικασία της αγοράς υποδημάτων από δύσκολη υπόθεση σε μια ευχάριστη και δημιουργική εμπειρία και για τις δυο πλευρές.
Άλλωστε και εμείς από την πλευρά μας έχουμε πολλά περιστατικά να σας διηγηθούμε από την εξυπηρέτηση και πώληση παιδικών υποδημάτων που κάνουμε καθημερινά στο φυσικό μας κατάστημα και αρκετά από αυτά θα σας θυμίσουν σίγουρα κάποιο δικό σας από την τελευταία φορά που πήγατε τα πιτσιρίκια σας να αγοράσουν παπούτσια. Δεν θα σταθούμε όμως εκεί… Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς όταν μπαίνουν στα καταστήματα να ψωνίσουν μαζί με τα παιδιά τους και ιδιαίτερα με αυτά που ανήκουν στο ηλικιακό φάσμα των 3-9 χρονών.
1. Πλήρη άρνηση να αγοράσουν νέα παπούτσια !

Παρόλο που έχετε ήδη ανακοινώσει από την προηγούμενη μέρα ότι αύριο θα πάμε να πάρουμε καινούργια παπούτσια γιατί χάλασαν τα παλιά, με το που μπαίνετε στο κατάστημα βλέπετε μία πλήρη άρνηση τόσο για να αγοράσει το παιδί σας νέα παπούτσια όσο και για να δοκιμάσει υποψήφια ζευγάρια. Όλα τα βρίσκει άσχημα, όλα το <<χτυπάνε>> σε όλες τις πλευρές του ποδιού, ενώ στις μικρότερες ηλικίες έχουμε από κλάμα στο καρότσι και νευρικά σπρωξίματα των ποδιών τους για να αποφύγουν τα δείγματα έως και σκηνικά πλήρους θεατρινισμού με το να χτυπιούνται κάτω στο πάτωμα φωνάζοντας διαρκώς δεν τα θέλω!
2. Απαιτήσεις για αγορά πολλών πραγμάτων…

Σε οποιοδήποτε μαγαζί και αν βρεθεί ένα παιδί είναι λογικό να εκτίθεται σε πάρα πολλούς πειρασμούς και να δέχεται πάρα πολλά ερεθίσματα - κυρίως από τα έντονα χρώματα και τα εντυπωσιακά σχήματα. Δεν διαθέτει σε αυτές τις ηλικίες την απαιτούμενη λογική ώστε να θεωρηθεί ικανό να φιλτράρει επαρκώς και να μπορεί να επεξεργαστεί με ωριμότητα τις πληροφορίες που δέχεται, με αποτέλεσμα να θέλει τα πάντα και σε ποσότητες. Ενώ λοιπόν εσείς προσπαθείτε να εστιάσετε σε ένα παπούτσι που θα είναι πρακτικό, λειτουργικό και σχετικά οικονομικό, το παιδί σας ήδη έχει εστιάσει σε πέντε διαφορετικά τα οποία μπορεί να μην είναι ιδανικά αλλά τα θέλει γιατί είναι φανταχτερά και συνήθως πιο ακριβά.
3. Άρνηση παραμονής στο μαγαζί

Μόλις έχετε μπει στο μαγαζί και ενώ στη διαδρομή από το σπίτι όλα ξεκίνησαν μια χαρά ξαφνικά βλέπετε μια αλλαγή συμπεριφοράς 360 μοιρών. Το παιδί θέλει να φύγετε, σας σπρώχνει από το χέρι προς την κατεύθυνση της πόρτας και αρνείται πεισματικά να παραμείνει στο μαγαζί !
4. Έντονη υπερκινητικότητα με τάση να … <<γκρεμίσουν>> το μαγαζί!

Αποτελεί τον συχνότερο εφιάλτη των πωλητών στα καταστήματα! Τα παιδάκια αντί να συνεργαστούν με τους γονείς στα ψώνια ξεχύνονται στους διαδρόμους και πετάνε από τα ράφια ότι βρουν. Ανοίγουν κουτιά, συσκευασίες και κοιτάνε να τρυπώσουν σε σημεία όπου υπάρχει πόρτα (όπως π.χ αποθήκη). Στην περίπτωση αγοράς παπουτσιών θα τα δείτε να παίρνουν από τα ράφια ή τις βιτρίνες τα δείγματα που τους γυαλίζουν άσχετα με το αν είναι το νούμερό τους ή όχι και να τα αφήνουν μετά όπου να ναι, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που πηγαίνουν στο τμήμα υποδημάτων για ενήλικες και δοκιμάζουν τα παπούτσια των <<μεγάλων>>. Δεν περνάνε απαρατήρητα όμως και από την φασαρία που κάνουν. Γελάνε, φωνάζουν, χοροπηδάνε, τσιρίζουν και προκαλούν φασαρία όπως μπορούν για να είναι στο επίκεντρο της προσοχής όλων.
5. Προβλήματα επικοινωνιακής συναναστροφής

Υπάρχουν και οι κατηγορίες εκείνες των παιδιών όπου η συνεργασία με τους γονείς, αλλά και τους πωλητές στα καταστήματα συναντά εμπόδια εξαιτίας ειδικών συμπεριφορών. Έτσι ένα παιδάκι πχ που είναι ιδιαίτερα εσωστρεφή και δεν ξεκολλά από τα πόδια της μαμάς ή του μπαμπά απαιτεί ειδική μεταχείριση για να αποκτήσει εμπιστοσύνη στο χώρο που βρίσκεται ώστε να συνεργαστεί για να δοκιμάσει παπούτσια. Στα ντροπαλά παιδιά πρέπει οι γονείς να δίνουν περισσότερη προσοχή στα νούμερα και το μέγεθος του υποδήματος γιατί ότι και αν τους δώσει ο πωλητής να βάλουν λένε σε όλα ναι…ναι είναι ωραίο…ναι δεν με ενοχλεί…ναι μου αρέσει. Η διαδικασία αγοράς παπουτσιών γίνεται ακόμα πιο δύσκολη όταν το παιδάκι έχει κινητικά προβλήματα, προβληματική όραση ή ακοή και βέβαια δυσκολεύει ακόμα περισσότερο αν η συναναστροφή έχει να κάνει με πιο ειδικές κατηγορίες παιδιών, όπως αυτά που πάσχουν από αυτισμό.
Ας δούμε όμως στο σημείο αυτό κάποιες χρηστικές συμβουλές, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να ελαχιστοποιήσετε τη γκρίνια αλλά και τα προβλήματα που συναντάτε όταν πηγαίνετε μαζί με τα παιδιά σας για ψώνια στα μαγαζιά.

- Δεν πηγαίνουμε ποτέ με τα παιδιά για ψώνια έπειτα από προηγούμενη δραστηριότητα στην οποία έχουν κουραστεί και φροντίζουμε να έχουν φάει. Αποφεύγετε δηλαδή έπειτα π.χ από την παιδική χαρά που έχουν παίξει και έχουν εξαντληθεί να τα πάτε να δοκιμάσουν παπούτσια σε κάποιο κατάστημα γιατί απλά δεν θα συνεργαστούν και θα αρχίσουν πολύ γρήγορα την γκρίνια. Επίσης δεν ξεκινάτε για ψώνια μαζί τους αν δείτε ότι από το πρωϊ δεν έχουν καλή διάθεση και είναι κακόκεφα. Η κακή ψυχολογία δεν βοηθά καθόλου!
- Αν το παιδί το έχετε στο καρότσι, τότε ο καλύτερος τρόπος για να δοκιμάσει παπούτσια είναι να το κρατάει ο ένας από τους δύο γονείς απασχολημένο με κάποιο παιχνίδι την ίδια στιγμή που ο άλλος θα του δοκιμάζει τα δείγματα.
- Είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε στο παιδί το δικαίωμα της επιλογής. Ζητάμε πάντα τη γνώμη του και το αφήνουμε να διαλέξει ανάμεσα σε δύο με τρία διαφορετικά ζευγάρια. Οι μικρές ηλικίες βέβαια εστιάζουν την προτίμησή τους κυρίως στα εντυπωσιακά σχέδια παρά στη λειτουργικότητα ενός παπουτσιού. Εάν επιμένει έντονα σε ένα παπούτσι μπορείτε να κάνετε μία διαπραγμάτευση ότι αύριο θα ξανάρθετε στο κατάστημα να αγοράσετε και αυτό αρκεί σήμερα να πάρει εκείνο που έχετε ήδη ξεχωρίσει εσείς. Αποφεύγετε να είστε αρνητικοί και να λέτε όχι όταν το παιδί λέει τη γνώμη του. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε εναλλακτικές εκφράσεις όπως << είναι πολύ ωραίο αλλά κοίτα πόσο βγαίνουν τα δάχτυλά σου έξω…>> , <<είναι πολύ ωραίο αλλά δεν μας φτάνουν τα χρήματα σήμερα να το πάρουμε…θα έρθουμε πάλι την άλλη εβδομάδα για αυτό>>.

- Εάν το παιδί σας έχει εκφράσει την άρνησή του να πηγαίνει σε κάποια καταστήματα, ή δεν θέλει με τίποτα να παραμείνει σε κάποιο από αυτά, τότε σίγουρα θα πρέπει να διερευνήσετε τι ακριβώς του συμβαίνει. Κάποια ερεθίσματα, κάποια συναναστροφή μέσα σε αυτά σε προηγούμενή του επίσκεψη, ή κάποια αλληλεπίδραση με το περιβάλλον εκεί του έχουν καλλιεργήσει αρνητικά μηνύματα ως δέκτης και μέσα από τη συζήτηση θα πρέπει να ανακαλύψετε τα ακριβή αίτια προκειμένου να αποκαταστήσετε την κακή εικόνα που έχει σχηματίσει.
- Αν το παιδί σας είναι ιδιαίτερα υπερκινητικό και ξέρετε ότι γενικά δεν θα κάτσει φρόνιμα στο μαγαζί μπορείτε να του τάξετε κάποιο αντάλλαγμα. Αν δηλαδή αγοράσετε τα παπούτσια και δεν κάνει φασαρία τότε θα του αγοράσετε κάποιο αγαπημένο του παιχνίδι, ή το αγαπημένο του σνακ. Είναι δε εξίσου σημαντικό να του θυμίσετε πόσο φρόνιμο και συνεργάσιμο ήταν σε μια προηγούμενη επίσκεψη στα μαγαζιά, καθώς και τι επιπτώσεις θα έχει μια άσχημη συμπεριφορά του.
- Αν δεν είστε σίγουροι για το νούμερο του παπουτσιού που φορά, μπορείτε να κάνετε μια προεργασία στο σπίτι με τη μορφή παιχνιδιού. Τυπώστε σε μία σελίδα έναν ποδομετρητή (είναι ένα σχέδιο που θα βρείτε δωρεάν στο internet με μεγέθη ποδιών) και βάζετε το παιδί να ταιριάξει απόλυτα το ποδαράκι του. Έτσι εντοπίζετε το ακριβές νούμερο και γλιτώνετε χρόνο και κόπο στο μαγαζί που θα πάτε.

Γίνετε καλοί μιμητές αγορών! Αν το παιδί βλέπει διαρκώς εσάς να ψωνίζετε καινούργια πράγματα κάθε τρείς και λίγο χωρίς κιόλας να σας είναι αναγκαία , το ίδιο θα μιμηθεί και αυτό.
Σίγουρα αν ανατρέξετε σε αξιόλογες πηγές του διαδικτύου θα βρείτε πολλά άλλα αξιόλογα tips που θα σας βοηθήσουν να μετατρέψετε τα ψώνια μαζί με τα παιδιά σας σε μια ευχάριστη και δημιουργική εμπειρία. Εμείς μέσα από αυτό το συνοπτικό αφιέρωμα επιχειρήσαμε απλά να σας δώσουμε ένα έναυσμα για αν ασχοληθείτε εκτενέστερα με την αγοραστική συμπεριφορά του παιδιού σας και να κατανοήσετε τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρά μαζί σας και με το περιβάλλον γύρω του.
Σύνταξη/Επιμέλεια: Κάσσα Όλγα
Comentários