top of page
Αυτός ο ιστότοπος δημιουργήθηκε από Cubis
THE SHOE FACTORY, THESHOEFACTORY.GR, παπουτσια αντρικα και γυναικεια, παδικα παπουτσια, μεγαλες πρσφορες σε παπουτσια
  • theshoefactory.gr facebook
  • THE SHOEFACTORY.GR INSTAGRAM
  • THESHOEFACTORY.GR TWITTER
  • THESHOEFACTORY.GR PINTEREST

Απαλλαγείτε με φυσικούς τρόπους από τα πρησμένα πόδια…


Πόσες ήταν πραγματικά εκείνες οι φορές που μπήκατε σε ένα κατάστημα υποδημάτων, με σκοπό να αγοράσετε καινούργια παπούτσια, αλλά φύγατε απογοητευμένοι γιατί δεν βρήκατε κάτι να σας κάνει εξαιτίας των πρησμένων σας ποδιών;

Ότι και αν δοκιμάσατε είτε δεν έμπαινε, είτε σας έσφιγγε υπερβολικά, είτε νιώθατε ακόμα και να σας κόβει την κυκλοφορία του αίματος στα άκρα σας…

Μετά από πολλές επισκέψεις σε διάφορα μαγαζιά και πολλαπλές δοκιμές σε διάφορους τύπους παπουτσιών, σύντομα καταλάβατε ότι κάτι πρέπει να κάνετε προκειμένου να αντιμετωπίσετε ουσιαστικά το πρόβλημα με τα πόδια σας και η άμεση ανακούφισή τους με κάποιον τρόπο φάνταζε πια μονόδρομος.

Για να αντιμετωπιστεί όμως ουσιαστικά ένα πρόβλημα, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τα αίτια που το δημιουργούν.

Γιατί λοιπόν πρήζονται τα πόδια μας; Ας δούμε συνοπτικά τους συχνότερους παράγοντες οι οποίοι ευθύνονται για αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση:


- Η λήψη μεγάλων ποσοτήτων αλατιού από τις τροφές μας

- Η εγκυμοσύνη ιδιαίτερα στο διάστημα μετά το δεύτερο τρίμηνο όπου δημιουργείται πίεση και κακή κυκλοφορία στο αίμα από την ανάπτυξη του εμβρύου στην περιοχή της πυέλου


- Το υπερβολικό σωματικό βάρος το οποίο ασκεί πίεση στην κυκλοφορία του αίματος στα πόδια

- Η εξαντλητική άθληση και η καταπόνηση στο γυμναστήριο. Πολλές φορές απότομες κινήσεις γίνονται αιτία για οιδήματα κυρίως στους αστραγάλους

- Οι ορμονικές διακυμάνσεις στις γυναίκες πριν την έμμηνο ρήση

- Οι καρδιαγγειακές παθήσεις

- Η κακή λειτουργία των νεφρών. Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι πάσχουν από διαβήτη ή χρόνια υπέρταση έχουν συχνά πρηξίματα στα πόδια επειδή έχουν υψηλά επίπεδα νατρίου στον οργανισμό τους, υπεύθυνα για την κατακράτηση υγρών

- Το λεμφοίδημα

- Οι ηπατικές παθήσεις

- Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και καφέ

- Συγκεκριμένες κατηγορίες χαπιών όπως τα αγγειοδιασταλτικά, τα κορτικοστεροειδή, τα αντιφλεγμονώδη, τα αντιδιαβητικά, τα αντιεπιληπτικά και τα αντισυλληπτικά

- Η παρατεταμένη ορθοστασία ή η ακινησία και τέλος

- Η λανθασμένη επιλογή παπουτσιών

Αναμφισβήτητα η μεγάλη κατακράτηση υγρών, είναι μία ενοχλητική κατάσταση, είτε αυτή εκδηλώνεται με πρήξιμο στην κοιλιά, είτε σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματός μας.

Η συσσώρευση υγρών στα πόδια προκαλούν τα γνωστά σε όλους οιδήματα. Για την αποφυγή της συχνής δημιουργίας οιδημάτων, ιδιαίτερα αποτελεσματική δείχνει να είναι η κατανάλωση 8-10 ποτηριών την ημέρα, έτσι ώστε να διαλύεται η υπερβολική ποσότητα νατρίου από τα νεφρά, αλλά και η σημαντική μείωση λήψης αλμυρών ή πικάντικων τροφών.

Επίσης καλό είναι να μην γίνονται υπερβολές στα αναψυκτικά, τον καφέ και οτιδήποτε σχετίζεται με αλκοολούχα σκευάσματα.

Ας δούμε όμως στο σημείο αυτό και κάποιους άλλους πρακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συμβάλουμε στη γρήγορη μείωση του πρηξίματος:


1) Πρόσληψη καλίου

Όταν ο οργανισμός παρουσιάζει έλλειψη καλίου, παρουσιάζεται αύξηση της αρτηριακής πίεσης και μεγαλύτερη κατακράτηση υγρών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την επιδείνωση των πρηξιμάτων. Καλό είναι λοιπόν στην περίπτωση αυτή να ενισχύσουμε τα επίπεδα καλίου είτε με την βοήθεια ενός φαρμακευτικού σκευάσματος, είτε αυξάνοντας τις τροφές που είναι πλούσιες σε αυτό, όπως είναι τα φιστίκια, το κοτόπουλο, οι μπανάνες κ.α



2) Πρόσληψη μαγνησίου

Άλλος ένας παράγοντας που ευθύνεται για τα πρηξίματα στα πόδια, αλλά και για τις κράμπες είναι η έλλειψη μαγνησίου στον οργανισμό. Αν λοιπόν θέλετε να τα μειώσετε, απλά αυξήστε τη λήψη των τροφών που το περιέχουν όπως τα αμύγδαλα, το σπανάκι, το μπρόκολο κ.α




3) Γυμναστική

Η άσκηση κρίνεται ιδιαίτερα ευεργετική, μιας και βοηθά στην αποβολή των περιττών υγρών μέσω του ιδρώτα, αλλά παράλληλα ρυθμίζει και την κυκλοφορία της λέμφου. Ακόμα και αν δεν είστε από τα άτομα που ασχολούνται εντατικά με την άθληση, μπορείτε αν μη τι άλλο να εντάξετε στην καθημερινότητά σας έστω και το περπάτημα, μιας και η καθιστική ζωή, όπως επίσης και η πολύωρη ορθοστασία, επιβαρύνουν τους μυς και τις αρθρώσεις , ενώ παράλληλα ευθύνονται για την κακή κυκλοφορία του αίματος στα πόδια, προκαλώντας τους οιδήματα.




4) Θεραπευτικό ποδόλουτρο

Αποτελεί μία διαδεδομένη επιλογή φυσικής αντιμετώπισης, τόσο των πρησμένων όσο και των πονεμένων ποδιών μετά από μία έντονη ημερήσια δραστηριότητά - συχνά αλληλένδετη με τις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις. Το ποδόλουτρο με χλιαρό νερό σε συνδυασμό με ιαματικά άλατα, θεωρείται ιδιαίτερα ανακουφιστικό, ιδιαίτερα όταν μετά την ολοκλήρωσή του συνοδεύεται από μία καλή και δροσερή κρέμα με αποσυμφορητική και καταπραϊντική δράση.

Πέραν των ιαματικών αλάτων που κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά ,μπορείτε να κάνετε ποδόλουτρο βάζοντας στο ζεστό νερό φασκόμηλο, δεντρολίβανο, χοντρό θαλασσινό αλάτι, φύλλα μέντας, τσάι εκουιζέτο, κανέλα, χαμομήλι ή φασκόμηλο, τα οποία είναι γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Κατά τη διάρκεια που έχετε τα πόδια σας μέσα στη λεκάνη, μη ξεχνάτε να κάνετε απαλές κυκλικές μαλάξεις από τα πέλματα μέχρι τα γόνατα για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα.




5) Ρύθμιση σωματικού βάρους

Τα περιττά κιλά όπως θεωρούνται βλαπτικά για πολλά όργανα του ανθρώπινου σώματος, κατά τον ίδιο βαθμό επηρεάζουν και την υγεία των ποδιών μας. Δεν είναι τυχαίο που οι υπέρβαροι εμφανίζουν πιο συχνά προβλήματα στους τένοντες και τις αρθρώσεις, καθώς και αρθρίτιδα στους αστραγάλους. Επίσης αναφέρουν περισσότερη οπίσθια τενοντίτιδα στο οστό της κνήμης ή πόνο στον τένοντα που διατρέχει τον αστράγαλο και το πόδι. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να διατηρούμε όλοι έναν σωστό και υγιή δείκτη μάζας σώματος για να αποφεύγουμε προβλήματα τα οποία πολλές φορές οδηγούν μελλοντικά ακόμα και σε χειρουργικές επεμβάσεις.




6) Έλεγχος και αντιμετώπιση παθολογικών προβλημάτων

Ο οργανισμός μας όταν κάτι δεν πάει καλά, αρχίζει να μας χτυπάει καμπανάκια όπως λέμε στη λαϊκή έκφραση με το δικό του τρόπο, δείχνοντάς μας ότι κάποιο σημείο του δεν λειτουργεί σωστά και ότι κάτι πρέπει να κάνουμε για αυτό. Πιο πάνω αναφέραμε τα παθολογικά προβλήματα που συνήθως είναι υπαίτια των πρηξιμάτων που εμφανίζονται στα πόδια. Εάν για κάποιο λόγο δεν έχουμε καταλάβει ότι έχουμε εμφανίσει ένα σοβαρό οργανικό πρόβλημα, αλλά παρατηρούμε τα οιδήματα στα πόδια μας να έχουν και συχνότητα και διάρκεια, τότε καλό είναι να πάμε να ψαχτούμε! Για παράδειγμα άτομα τα οποία έχουν πρησμένα πόδια και έντονους κνησμούς στις πατούσες, καθόλου απίθανο να έχουν κάποιο υποκείμενο ηπατικό ή νεφρικό νόσημα και να μη το γνωρίζουν.

Αν από την άλλη γνωρίζουμε ότι έχουμε μία χρόνια παθολογική δυσλειτουργία και ακολουθούμε φαρμακευτική αγωγή, δεν πρέπει να αμελούμε να κάνουμε τον ετήσιο ιατρικό μας έλεγχο με τις εξετάσεις που υποδεικνύει ο γιατρός που μας παρακολουθεί.




7) Επιλογή σωστών υποδημάτων

Δεν είναι λίγες οι φορές που τα λάθος παπούτσια γίνονται η βασική αιτία για το πρήξιμο των ποδιών σας. Αποφύγετε δια ροπάλου υποδήματα τα οποία σας σφίγγουν υπερβολικά εμποδίζοντας έτσι την ομαλή κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα, καθώς και τα παλιά - σχεδόν κατεστραμμένα παπούτσια σας, τα οποία αδυνατούν πλέον να τραβήξουν τους κραδασμούς κατά τη βάδιση προκαλώντας σοβαρά προβλήματα.

Αν σας αρέσει να φοράτε στις καθημερινές σας μετακινήσεις αθλητικά, αποφεύγετε να δένετε τα κορδόνια σας πολύ σφιχτά, ή προτιμάτε τα αθλητικά τύπου κάλτσα που είναι πιο άνετα. Επίσης στα γυναικεία καλοκαιρινά υποδήματα προτιμήστε πέδιλα τα οποία δένουν στο πίσω μέρος, ή έχουν κουμπώματα velcro ώστε να μπορείτε να χαλαρώνετε το κλείσιμό τους αν τα πόδια σας είναι πρήζονται συχνά , καθώς και παντόφλες χωρίς δίχαλο για να μη σας κόβουν. Αν πάλι σας αρέσουν οι πλατφόρμες αποφεύγεται αυτές που έχουν λάστιχο ακριβώς πάνω στο cou de pied.

Αν η εργασία σας τέλος επιβάλει γόβες στιλέτο στο dress code, φροντίστε να μην τις φοράτε στο υπόλοιπο της ημέρας στις όποιες άλλες μετακινήσεις σας.

Πάνω από όλα να θυμάστε ότι σωστό παπούτσι είναι αυτό που σας εφαρμόζει καλά ,διατηρεί τη σωστή ανατομία του ποδιού σας και δεν σας ενοχλεί στο βάδισμα.

Αγοράστε λοιπόν τα επόμενα υποδήματά σας με βασικό κριτήριο τη σωστή υγεία των ποδιών σας και όχι επειδή απλά τυχαίνει να σας αρέσει ο σχεδιασμός τους…




Σύνταξη/Επιμέλεια κειμένων: Κάσσα Όλγα

Comments


bottom of page